Ana Sayfa Linux Ubuntu OpenSSH Kurulumu

Ubuntu OpenSSH Kurulumu

Ubuntu üzerinde bir yazılım kurmak için genellikle iki seçeneğiniz vardır;

  • Ubuntu Software arayüzü
  • apt komutu ile terminal üzerinden kurulum

Linux sistemlerin en zevkli yanı ve olmaz ise olmazı olarak kabul edilen terminal üzerinden kurulum ve güncelleme işlemlerimizi yapalım.

Sol alt köşede bulunan 9 noktaya tıklıyoruz

Açılan ekranda arma bölümüne terminal yazıyor ve enter tuşuna basıyoruz

Linux işletim sistemlerinde terminal üzerinde yapacağınız bir çok işlem için SUDO – Super User yetkisine sahip olmanız gerekiyor, su kullanıcısı Windows işletim sistemlerinde bulunan Administrator kullanıcısının karşılığıdır.

Öncelikle ileride gerekecek olan net-tools(network uygulamaları) paketini kuralım, bu paket 16.04 sürümüne kadar standart olarak kurulu geliyordu ancak 18.04 sürümü ile birlikte artık kullanıcı ister ise kuruyor.

Öncelikle su kullanıcısına geçiş yapmamız gerekiyor, bunun için terminale

sudo su

yazarak enter tuşuna basıyoruz.

su kullanıcısının şifresini kurulum esnasında 123456 olarak belirlemiştik,şifremizi girerek enter tuşuna basıyoruz. Bu arada linux işletim sistemlerinde terminal üzerinden sudo su komutu gönderdiğinizde şifrenizi yazarken **** işaretleri görmezsiniz, bu sanki yazmıyormuşsunuz olgusu yaratabilir ancak yazıyorsunuz ????

Ekran görüntüsünde kırmızı işaretli alan su olmadan önceki kullanıcıyı, sarı alan ise su olduktan sonraki kullanıcıyı gösteriyor.

Siz de aynı şekilde sudo su komutu ve şifrenizi girmenizin ardından root kullanıcısına geçiş yaptıysanız sorun yok demektir.

Net-tools paketini kurmak için :

apt install net-tools -y

Eğer Ubuntu 16.04 sürümünü kullanıyor iseniz, bu paketi kurmanız gerekmiyor.

komutunu girdikten sonra enter tuşuna basıyor ve kurulumun bitmesini bekliyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra :

apt install openssh-server -y

komutunu yazarak enter tuşuna basıyoruz.

Bu işlem internet hızınıza göre 1 dakika kadar sürebiliyor.

Artık sunucumuza başka bir bilgisayardan SSH ile bağlanabiliriz.

fsc
fsc
1996 Yılından bu yana Yurtiçi ve Yırtdışında Bilişim Sektörü'nde hizmet veriyor. Network, Ağ Güvenliği, Linux, Windows sunucular ve bir çok programlama dilinde uzman. Teknoloji, işini karmaşık göstererek kendini Süpermen olarak tanıtma sevdalısı megalomanyakların gösterdiği/anlattığı kadar karmaşık değil, yapamazsın dedikleri her şeyi yapar, anlamazsın dedikleri her şeyi anlarsınız, yeter ki kendinize inanın ve güvenin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Adobe Acrobat Reader Yüklü Olmayan Bilgisayarda PDF Dosyası Yazdırma

Adobe tarafından geliştirilen Acrobat Reader uygulaması hepimizin bilgisayarında olan ve standart olarak kullandığımız bir uygulama. Peki bir PDF çıktısı almanız gerekiyor ve kullandığınız bilgisayarda acrobat...

Ubuntu OpenSSH Kurulumu

Ubuntu üzerinde bir yazılım kurmak için genellikle iki seçeneğiniz vardır; Ubuntu Software arayüzü apt komutu ile terminal üzerinden kurulum Linux sistemlerin en zevkli yanı ve...

Linux Sunucuya SSH Bağlantısı Kurma

Sunucumuza ssh bağlantısı yapmak için en yaygın ssh uygulaması olan PuTTY’yi kullanacağız. PuTTY uygulamasını  http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/w64/putty-64bit-0.73-installer.msi adresinden indirebilirsiniz. PuTTY uygulamasını çalıştırıyoruz, Host Name : sunucumuzun ip adresi –...

Cobian Mükemmel Yedekleme Aracı

Yedekleme, IT yönetiminin en sorunlu ve en dikkat edilmesi gereken işlemlerinden birisidir, yönettiğiniz sistemde periyodik olarak yedekleme yapmıyor iseniz karşılaşacağınız herhangi bir sorunda ciddi...

Recent Comments