Cobian Mükemmel Yedekleme Aracı

0
1098

Yedekleme, IT yönetiminin en sorunlu ve en dikkat edilmesi gereken işlemlerinden birisidir, yönettiğiniz sistemde periyodik olarak yedekleme yapmıyor iseniz karşılaşacağınız herhangi bir sorunda ciddi kayıplar yaşamanız olasıdır.

Piyasada bir çok yedekleme yazılımı ve sistemi bulunuyor, bunların arasında yoğun olarak NAS — Network Attached Storage sistemleri kullanılıyor.

NAS sistemlerinde bir çok marka olsa da market lideri olarak Qnap görünüyor, FSC Teknoloji olarak Qnap markasını her ne kadar önermiyor olsak da yine de hakkını yememek gerekiyor, compact tasarımı ve çoğunlukla stabil olan sistemi sayesinde yedeklerinizi minimum sorun ile barındıracaktır.

Qnap markasını önermiyor olmamızın temelde iki nedeni bulunuyor, bunların birincisi özellikle 4 veya daha fazla diske sahip olan modellerinde kronik olan Raid Failure hatası, RAID en temel anlatımı ile iki veya daha fazla diskin birleştirerek tek disk olarak kullanılmasıdır, özellikle yedekleme ve sunucu sistemlerinde vazgeçilmez bir unsur olan RAID sisteminin bir çok avantajı vardır, Qnap markası da ürettiği cihazlarda RAID yapısını kullanıyor, fakat Qnap cihazların yazılımından kaynaklanan (Qnap markası bunu asla kabul etmiyor) bir sorun nedeni ile disklerde hata olmamasına karşın RAID yapısı çökebiliyor ve veri kaybı yaşanabiliyor. Burada hemen şunu da ekleyelim, bu sorun sürekli yaşanan bir sorun değil, Qnap cihazlar büyük oranda oldukça stabil ve bir çok özelliğe sahip cihazlar.

İkinci konu ise Qnap cihaz ile birlikte ücretsiz sunulan Qsync ve Netbak Replicator yazılımları, bu iki yazılımda (yine Qnap tarafından kabul edilmiyor) ciddi Memory Leak (Hafıza Sızıntısı) sorunlarına sahip ve arka planda çalıştığı süre içerisinde RAM’inizi hunharca kullanıyor 🙂 Bir diğer sorunu ise Shadow Copy — Gölge Kopya modlarının düzgün çalışmıyor olması.

Shadow Copy Nedir?

Microsoft Windows’da bulunan ve kullanımdayken bile bilgisayar dosyalarının veya birimlerinin yedek kopyalarını veya anlık görüntülerini oluşturabilen bir teknolojidir.

Örneğin : Microsoft outlook uygulaması veritabanı olarak PST uzantılı dosyalar kullanır, Outlook uygulaması açık iken PST dosyasını kopyalayamaz veya taşıyamazsınız, ancak windows servislerinden Shadow Copy servisini aktif ederek bilgisayarınızı restart ettikten sonra Outloook çalışıyor iken PST dosyalarını kopyalayabilirsiniz, Microsoft sunucularında ise Shadow Copy sayesinde değiştirilen dosyaları eski versiyonlarına çevirebilir veya çöp kutusundan dahi silinmiş dosyaları geri getirebilirsiniz, kısacası Shadow Copy windows sistemler için olmazsa olmazdır.

Stabil bir yedekleme kataloğunuzun olması için ihtiyacınız olan iki temel unsur;

1-Bir dosya sunucusu veya NAS sistemi

2-Güvenilir bir yedekleme/senkronizasyon yazılımı

Dosya sunucusu veya NAS sistemi tamamen sizin tercihinize ve bütçenize kalmış bir konu ancak yedekleme yazılımı ihtiyacınız için hayatınız pahasına güvenebileceğiniz tek yazılım hangisi derseniz bu sorunun yanıtı –COBIAN–.

Resmi web sitesi : http://www.cobiansoft.com/cobianbackup.html

Cobian uygulaması 1999 yılında Luis Cobian tarafından geliştirilerek piyasaya sürüldü ve o günden bu yana ücretsiz. Uygulama o kadar başarılı oldu ki kişisel kullanıcılardan veri merkezlerine kadar bir çok sistemde kullanılıyor, Luis Cobian 2013 yılında programın kaynak kodlarını James Sweeney’e satmış ve 2013 yılında yayınlanan son versiyon olan Cobian Backup 11 Gravity’den sonra güncelleme ve yeni versiyon yayınlanmamış olsa bile, Cobian uygulaması hala yedekleme çözümleri listesinde en başı çekmektedir.

%100 Türkçe desteği, tamamen özelleştirilebilir yedekleme ayarları, servis olarak arka planda çalışabilme, incremental backup – bir kere tam yedek alınmasının ardından sadece değişiklik gören dosyaların yedeklenmesi, zamanlı görevler, yedekleme şifreleyebilme, hata veya yedeklemenin kesilmesi durumunda mail gönderebilme ve tabi ki en başarılı özelliği %100 sorunsuz çalışan Shadow Copy desteği, Cobian’ı mükemmel kılan bir kaç özellikten sadece bir kaçı.

Cobian Backup 11 Gravity sürümünü resmi web sitesinden indirebileceğiniz gibi, yazımızın altında bulunan indirme butonuna tıklayarak da indirebilirsiniz.

Önceki İçerikDosya Klasör Arama Asistanı
Sonraki İçerikLinux Sunucuya SSH Bağlantısı Kurma
fsc
1996 Yılından bu yana Yurtiçi ve Yırtdışında Bilişim Sektörü'nde hizmet veriyor. Network, Ağ Güvenliği, Linux, Windows sunucular ve bir çok programlama dilinde uzman. Teknoloji, işini karmaşık göstererek kendini Süpermen olarak tanıtma sevdalısı megalomanyakların gösterdiği/anlattığı kadar karmaşık değil, yapamazsın dedikleri her şeyi yapar, anlamazsın dedikleri her şeyi anlarsınız, yeter ki kendinize inanın ve güvenin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here